Banebrytende løsning på norsk kjøpesenter

– Dette er egentlig ganske rått

Smartly AS
21. desember 2018
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181221122248697.JPG?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181221133623084.JPG?maxwidth=2000
0

John Thysse, administrerende direktør i Coop Klepp, inspiserer det 550 kvadratmeter store solcelleanlegget som nå er installert på kjøpesenteret Jærhagen i Klepp kommune.  

Takket være ny teknologi kan John Thysse og Jærhagen alltid tilby kundene sine hundre prosent fornybar og egenprodusert strøm som nå er installert på kjøpesenteret Jærhagen i Klepp kommune.  

Elbil-eier Ahmed Elsedeq er imponert over ladeanlegget som er installert på Jærhagen. Med solcellepanel og batteripakker på taket av kjøpesenteret, får han alltid hundre prosent fornybar energi inn på bilen sin mens han gjør unna handleturen.   


– For meg som kunde er dette perfekt, sier Ahmed Elsedeq.


Schlumberger-ingeniøren har innvilget seg selv en fridag og tatt turen fra Stavanger til kjøpesenteret Jærhagen i Klepp kommune. Før han går løs på dagens innkjøp, har han satt e-Golfen til lading på en av kjøpesenterets 30 nye ladeplasser i det romslige parkeringsanlegget.


Strømmen han får inn på bilen er produsert av solceller og lagret i batterier på taket av kjøpesenteret han skal inn og handle i. Elsedeq og de andre kundene på kjøpesenteret betaler bare for strømmen de faktisk får inn på bilen, til én krone per kilowattime.


– Siden jeg har elbil, foretrekker jeg alltid å dra til kjøpesenter som har parkeringsplasser med ladere. Her får jeg 100 prosent ren solenergi fra taket og rett inn på bilen. Det er egentlig ganske rått at dette er mulig, sier Elsedeq fornøyd, plugger ladekabelen i bilen og trekker inn i det 65 000 kvadratmeter store kjøpesenteret.


Batteripakker og eget styringssystem

Med tre solide batterier sørger Jærhagen for at de kan mellomlagre strømmen som produseres av solcellepanelet på taket. Strømmen brukes primært til kundenes elbil-lading, men styringssystemet som er installert sørger for at strømmen kan kjøres inn i matbutikken på kjøpesenteret, dersom det ikke er bruk for den i ladeanlegget.  

En drøy måned er gått siden nyåpningen av Jærhagen. Blant nyvinningene på det nest største kjøpesenteret i Rogaland er 336 solcellepaneler og tre svære batterier på taket, levert av Smartly.

John Thysse, administrerende direktør i Coop Klepp, som eier Jærhagen, ser ikke bort fra at de vil øke egenproduksjonen av strøm i årene fremover og benytte den også flere steder på kjøpesenteret.  

Solcellestrømmen skal først og fremst dekke elbil-ladingen til kundene, men har batteripakkene strøm til overs, sørger styringssystemet for at den brukes andre steder på kjøpesenteret.


– I tillegg til elbilladerne har vi koblet Mega-butikken inn på styringssystemet. Da kan vi kjøre strømmen inn i butikken dersom den ikke brukes til elbillading. Slik unngår vi at vi kommer i en situasjon der vi produserer mer strøm enn det bilene som lader i parkeringsanlegget trenger, sier John Thysse, administrerende direktør i Coop Klepp, som også eier Jærhagen.


 Coop Mega-butikken han snakker om er på hele 5500 kvadratmeter. Produksjonen fra solcellene og batteriene vil dekke minstebehovet til strømforsyningen.


 – Denne løsningen passer veldig godt inn i bærekraft-profilen til Coop. Vi skal være med å redusere plasten, vi skal ha kortreiste varer med minst mulig innpakning, og vi skal ha fornybar energi i butikkene våre, sier Thysse.


Han ser ikke bort fra at de vil øke egenproduksjonen av strøm i årene fremover og benytte den flere steder på kjøpesenteret.


– Utviklingen går raskt, og derfor har vi bygget anlegget slik at vi enkelt kan doble antall solceller på taket. Det er bare å legge opp flere. Det er heller ingen problem å bytte ut batteripakken med en større, sier Thysse.

– Løsningen som er etablert hos Coop Klepp er både fremtidsrettet og svært interessant. Kombinasjonen av solceller, batterilagring og lading av elbiler gir muligheter for å redusere energikostnadene til butikken og gir et godt tilbud til kundene, sier Lutnæs.


Coop Norge har etablert et stort antall ladestasjoner for elbiler ved flere av butikkene sine, men dette er det første anlegget som kombinerer ladestasjonene med strøm fra solceller og batteripakker.

Kjøpesenteret Jærhagen i Klepp kommune er det første næringsbygget i Norge som har kombinasjonen av solceller, batteripakker, elbil-lading og et styringssystem som sørger for at den egenproduserte energien blir brukt optimalt.  

– Sammen med Coop Klepp ser Coop Norge fram til å høste erfaringer fra bruken av anlegget og forhåpentlig etablere tilsvarende løsninger ved flere butikker, sier Lutnæs.


Kundene får oversikt over forbruket

Installasjonen fra Smartly har lagt opp til en brukervennlig teknisk løsning. Det skal nå monteres flere skjermer rundt om på kjøpesenteret, slik at kundene enkelt kan se hvor mye strøm solcellene produserer og hvor mye som ligger i batteribanken.

– Det er utrolig spennende at Jærhagen har fokus på kundene sine og sørger for at de får bruke bærekraftig strøm produsert på taket av kjøpesenteret. Når man har et styringssystem, sammen med batterilagring, har man selv kontroll på egenprodusert energi. Man kan bruke den akkurat når man selv trenger den, og det gjør at man også klarer å redusere forbruket økonomisk sett, sier Ketil Annar Albretsen Granbakken, salgs- og markedsdirektør i Smartly.


 – Men er det sol nok på Jæren til å produsere nok strøm til at dette svarer seg?


– Du er ikke avhengig av at det er sol for at solcellene skal produsere strøm. Dagens solcelleteknologi produserer strøm når det er lyst. Et solcellepanel som står kjølig og blir naturlig vasket gjennom mye nedbør, produserer veldig mye strøm, forklarer Granbakken.


De 336 solcellepanelene er installert på 552 kvadratmeter på taket av eksisterende bygningsmasse. Den årlige beregnede produksjonen er på 63 312 kilowatttimer.


Vil du vite mer om Smartlys løsninger for energistyring til bedrifter? Her kan du også bestille en uforpliktende og kostnadsfri befaring.


FAKTA: Dette er Smartly:

Smartly er et heleid datterselskap av Lyse. Selskapet utvikler og leverer enkle og effektive løsninger for energistyring til boligselskap og bedrifter, med hensyn til måling, rapportering og styring av energiforbruk.


Gjennom samarbeid med markedsledende partnere og med støtte fra internasjonale EU-prosjekter for innovasjon, fokuserer Smartly stadig mer på fleksibel effekt-/energistyring for boligselskap og bedrifter.


Det utvikles løsninger for blant annet solcelleanlegg i kombinasjon med lagringsløsninger (batterier), i tillegg til elbillading og andre effektkrevende komponenter. Målet er å bidra til at Smartlys kunder får levert nok effekt, til riktig tid, og til en så lav kost som mulig.


FAKTA: Anlegget Smartly har levert på Jærhagen

* Antall solceller: 336 solcellepaneler på taket av eksisterende bygningsmasse.

* Benyttet areal: 550 kvadratmeter.

* Installert effekt: 92,4 kWp.

* Årlig beregnet produksjon: 63 312 kWt.

* 3+1 inverter: Til fordeling av energi fra sol til lader, bygg og eventuelt ut på nettet.

* Stort trygt ladeanlegg: 30 stykker Schneider Electrics ladere for elbil-lading.

* Invade batteripakke: Tre Eaton-batterier på 5 kWt for lagring av energi.

* Invade informasjonspakke med styringssystem for automatisert energiproduksjon og forbruk, dashbord for sanntidsvisning og rapportering som presenteres for Jærhagens kunder.

8360
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180828103041347.png #FFFFFF
Les også